Omakotiliiton syksy on käynnistynyt vilkkaalla edunvalvonnalla, useankin eri teeman ympärillä
Asumismenot
Asumismenot ovat olleet esilläjulkisuudessa niin mökkien kuin kotienkin osalta. Pellervon taloustutkimus selvitti Omakotiliitolle, että asumismenot jatkavat kasvuaan 2019-2021, tosin hivenen aikaisempaa hitaammin. Menojen nousuun vaikuttaa oleellisesti niin asuinpaikka, asumismuoto kuin kotitalouden tyyppi. Omakotiliiton asiasta julkaisema tiedote löytyy liiton sivuilta.
Kotitalousvähennyksen leikkaukset
Suomen hallituksen tarkoituksena on leikata kotitalousvähennystä ja Pellervon Taloustutkimus selvitti Puutuoteteollisuudelle sekä Omakotiliitolle kotitalousvähennyksen leikkauksen vaikutuksia. Tutkimuksessa todetaan, että kotitalousvähennyksellä on positiivinen vaikutus sen piirissä olevien alojen työllisyyteen ja kysyntään. Vähennystä hyödynnetään ympäri Suomen.
Omakotiliitto toteaa lisäksi, että kotitalousvähennys on erittäin merkittävä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja työllisyyden kannalta. Kotitaloudet ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta ja ne ovat taloutensa puitteissa investoineet erityisesti rakennusten energiatehokkuuteen
Tätä vasten on hankala nähdä, että tuen leikkaaminen toisi mitään positiivisia vaikutuksia. Omakotiliiton tiedotteesta voi lukea lisää tutkimuksen tuloksista.
Sähkön siirtomaksut
Syksyn pääedunvalvontakohde Omakotiliitossa on sähkön siirtomaksut. Liiton tarkoituksena on vaikuttaa vahvasti sähkömarkkinalakiin. Sääntelyyn tulee saada vaikuttavampi vaade verkkoyhtiöiden investointien kustannustehokkuudesta.
Lisäksi nähdään, että monopoliasemassa olevien verkkoyhtiöiden yli kuuden prosentin tuotot nollakorkomaailmassa eivät olemissään tapauksessa kohtuullisia.
Omakotiliiton kannanotto muun muassa Carunan hinnannostoista herätti suurta huomiota mediassa ja sai aikaiseksi ennätyksellisen paljon somejakoja ja -keskusteluja.